Abstract
Labeling is a requirement made by national and international control entities as a measure for food safety and the benefit of the consuming population, in Colombia the Invima through Chapter II of Resolution 005109 of December 29, 2005. In the case of the factory where the study is carried out, corozo juice (Bactris guineensis) does not have it and needs to be implemented given the demand they have as an input for the manufacture of soft drinks. It is a study of a quantitative type and experimental approach, which Physicochemically characterized corozo juice, finding that it is suitable for human consumption, and determined its nutrients by finding total anthocyanins, phenols and reducing sugars, both data allowed to design a labeling program according to Colombian regulations, which includes a label, flow chart and description of the stages of the process, generating successful possibilities of commercialization.
References
Castaño, S. (2010). Pruebas de vida útil y diseño de etiqueta para néctares de curuba (Passiflora tripartita var. mollissima) y gulupa (Passiflora edulis var. edulis) [Proyecto de grado]. Recuperado de http://bdigital.unal.edu.co/2427/1/107415.2010.pdf
FAO. (2016). Influir en los entornos alimentarios en pro de dietas saludables. Obtenido de http://www.fao.org/3/a-i6491s.pdf
Higuita, C. A, & González, H. H. (2018). Normatividad de los empaques, embalajes y etiquetados (EEE) para las exportaciones colombianas de alimentos procesados a Estados Unidos. Revista Espacios, 39(24), 8. Recuperado de: https://www.revistaespacios.com/a18v39n24/a18v39n24p08.pdf
Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos (2005, diciembre 29). Resolución 005109. Por la cual se establece el reglamento técnico sobre los requisitos de rotulado o etiquetado que deben cumplir los alimentos envasados y materias primas de alimentos para consumo humano. Recuperado de: https://www.invima.gov.co/index.php?resolucion-005109-diciembre-292005...resol.
Hernández, B. (2019, junio). Capacitación Equipos Básicos de Salud. Ministerio de Salud y Protección Social. Recuperado de: https://www.minsalud.gov.co/sites/rid/Lists/BibliotecaDigital/RIDE/VS/PP/ENT/modulo-rotulado.pdf
Ministerio de Salud y Protección Social. (2013, octubre 2). Resolución 3929. Reglamento técnico sobre los requisitos sanitarios que deben cumplir las frutas y las bebidas con adición de jugo (zumo) o pulpa de fruta o concentrados de fruta, clarificados o no, o la mezcla de éstos que se procesen, empaquen, transporten, importen y comercialicen en el territorio nacional. Recuperado de: http://www.sical.gov.co/files/notificaciones/02s3i7igm7-resolucionminsalud3929frutas-1.pdf
Organización Mundial de la Salud. (2020). Análisis de Impacto Normativo en la temática de etiquetado nutricional y frontal de los alimentos envasados en Colombia. Recuperado de: https://www.minsalud.gov.co/Normativa/Documents/AIN%20etiquetado%20V02032020.pdf
Rojano, B. Zapata, I.C.& Cortez, B. (2012). Estabilidad de antocianinas y valores de capacidad de absorbancia de radicales oxígenos (ORAC) de extractos acuosos de corozo (Bactris guineensis). Revista Cubana de Plantas Medicinales. Vol.17 (3). Pp. 244-255. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/pdf/pla/v17n3/pla05312.pdf